Guide til køb af computerskærm

0
1787

Computerskærmen (også kaldet billedskærm eller monitor) er et apparat som bliver brugt til at omdanne elektriske signaler til visuel information på en flade. Skærmen er altså det centrale fokuspunkt i et pc-setup, hvad enten man spiller computerspil eller laver kontorarbejde.

Det er på pc skærmen hvor man ser det visuelle og håndgribelige resultat af alle de elektriske signaler som bliver bearbejdet i computeren. Det er derfor vigtigt at have en god computerskærm som passer til det behov man har, uanset om man ønsker et bredt spektrum af farver, en høj opløsning eller en hurtig opdaterings frekvens.

Hvis man som grafiker har brug for en skærm til billedredigering, vil den bedste skærm til det formål, ofte ikke være samme skærm som en spiller er på udkig efter, når de er leder efter en skærm som kan give dem en fordel i computerspil.

For eksempel ville de fleste grafikere prioritere en 4k computerskærm med en god farvegengivelse, så de har masser af plads til at arbejde på og kan have flere vinduer åbne på samme tid.

De fleste spillere ville i stedet prioritere en skærm med en høj opdaterings frekvens og lav responstid, da dette kan give dem en fordel i konkurrenceprægede spil, hvis de ellers er i besiddelse af et kraftigt grafikkort som kan levere billederne hurtigt nok til skærmen.

Markedet for computerskærme er således segmenteret, ligesom de fleste andre elektroniske produkter.

Computerskærme kan findes med forskellige teknologier og skærmpaneler.

De mest almindelige typer af skærmpaneler er TN (Twisted Nematic), IPS panel (In-Panel-Switching) og VA (Vertical Alignment). Hvert af disse paneler har forskellige styrker og svagheder.

TN paneler er ofte den foretrukne paneltype for konkurrence-spillere da de er kendt for deres lave responstid, typisk imellem 1 og 5 millisekunder. Til gengæld halter TN paneler bagefter når det kommer til farvegengivelse og betragtningsvinkel, så billedet bliver hurtigt mørkt og udvisket hvis ikke man sidder lige foran skærmen.

IPS paneler anses som modsætningen til TN paneler da de generelt bliver betragtet som de bedste når det kommer til farvegengivelse og betragtningsvinkel, men de har også generelt en højere responstid.

VA paneler fremstår med en billedkvalitet som ofte ligger midt imellem den man ser på TN og IPS paneler, men panelet har dog deres egen styrke når det kommer til det kontrast og sortniveau.

 

Det er derfor relevant at vide hvilket formål skærmen skal bruges til inden man går ud og investere i en ny computerskærm.

Derudover kan det være en fordel at finde en bekvemmelig skærm som kan justeres i højden. Dette er at foretrække hvis man ønsker at minimere risikoen for at få hold i nakken. Hvis man tænker over ergonomien er det vigtigt at man sidder korrekt og at ens skærm, bord og kontorstol eller gamerstol kan justeres i forhold til hinanden.

Comments are closed.